10 důvodů proč vyrazit na Bali: Ostrovní ráj chrámů, oceánu a skvělého jídla

14.07.2019 18:49

Psáno pro Inspiraci Radynacestu.cz 

 

 

Pakliže většina z nás zaslechne slovo “Bali”, vybaví si horská rýžová políčka, palmové pláže omílané teplými vodami oceánu, dobré jídlo a usměvavé pohodové lidi. Všechno toto je bez debaty pravda. Cestovatelé pak uvádějí, že přidá-li se k tomuto faktu atmosféra hinduistických památek zasazených hluboko v džunglích, na úpatí hor a březích jezer, pocit z pobytu v ráji je hotový. Vydejte se s námi po deseti důvodech, proč se na Bali vydat a třeba pak s námi nasednete i do letadla a přesunete se do Indonésie i fyzicky. 

 

Důvod první: Hinduistické památky s atmosférou chrámů Indiana Jonese

Indonésie je nejlidnatější muslimskou zemí. Ostrov Bali je však hinduistický,  95% jeho obyvatel je příslušníky tohoto vyznání. Ostrované jsou velice zbožnými lidmi a berou své náboženství velice vážně. Jejich bohové a chrámy jsou všudypřítomné. Říká se, že na ostrově je až na sto tisíc chrámů. Jsou všude, na rýžových terasách, na pobřeží, tržištích či na plážích. Utopené v džungli nebo hrdě stojící na útesech. Všechny náboženské chrámy na ostrově mají svůj účel. Některé slouží k uctívání předků, ochránců lidí či mrtvých. Téměř každá rodina má doma svou malou, soukromou svatyni, kde uctívají své zemřelé předky. Hinduistické chrámy jsou jednoznačně jedním z největších lákadel návštěvy ostrova.

 

Důvod druhý: Ostrov bohů sopečného původu

Indonésie leží v oblasti  s velice aktivní seismickou činností. Pro tvorbu krajiny i kulturu ostrova měly sopky zásadní význam. Činnost sopek totiž napomohla vzniku úrodné půdy a tím rozvoji zemědělství, což je jeden ze stěžejních pilířů indonéské ekonomiky. Lidé žijící v blízkosti sopek jim  připisovali často magickou moc, a tak v jejich okolí postavili spoustu chrámů a začali je vzývat jako bohy. Nejvyšším vrcholem Bali je sopka Gunung Agung (3 142 m n. m.), která je také nejposvátnější horou pro místní, kteří jsou hinduisté. Obdivovat se můžete i hoře Gunung Batur (1 717 m n. m.), která je jednou z nejnavštěvovanějších sopek ostrova. Na obě sopky lze vystoupat a rozhlédnout se do širokého okolí s rýžovými poli, chrámy nebo dalšími vulkány. 

 

Důvod třetí: Úžasná asijská kuchyně s vůní cibetkové kávy

Na Bali si přijdou na své všichni, kteří milují jednoduchou asijskou kuchyni. Základem jídel je samozřejmě rýže, doplněná hlavně o zeleninu a tofu. Samozřejmě zde dostanete i maso nebo mořské plody, které je zde připravováno hlavně kvůli turistům. Zkuste třeba specialitu Nasi Goreng nebo Mie Goreng což jsou právě jídla jejichž základem je rýže nebo nudle a zeleninový mix s kousky masa. Do Bali se určitě zamilují ti, kteří rádi zkouší různé ovocné koktejly, k jejichž výrobě nahrává přítomnost velkého množství úžasně zralého ovoce. Z něho Balijci vyrábí i lahodné sladké dezerty. 

V horách Bali žije luwak do češtiny přeloženo jako cibetka, což je kunovitá šelma, která se pohybuje na kávových plantážích, kde se živí kávovými zrny. Ty projdou jejími střevy absolutně neporušené a stanou se základem skvělé cibetkové kávy - šampaňským mezi světovými kávami!

Arrak, pálenka z palmy nebo rýže, je samozřejmostí i na Bali, tak jako v celé Jihovýchodní Asii.

 

Důvod čtvrtý: Terasovitá rýžová políčka, obraz balijského vnitrozemí

Nejen pobřeží ostrova, ale hlavně vnitrozemí Bali je to, co činí jeho návštěvu neopakovatelnou. Obzvláště okolí kulturního centra Ubud je tím pravým místem, kde načerpáte inspiraci. Díky vyšší nadmořské výšce, dominují zdejší krajině, důmyslně zavlažovaná terasovitá rýžová pole. A tak sem v období, kdy zde neprší, od dubna do října, proudí turisté, aby zažili vesnický život se všemi jeho aspekty. Řemeslnou výrobu, balijské tance, vesnický trh či se nadýchali o trochu chladnějšího vzduchu.

 

Důvod pátý: Usměvaví zbožní lidé, kteří nespěchají

Do Jihovýchodní Asie se jezdí hlavně za pohodou. A právě Bali je tím pravým místem. Místní lidé jsou převážně hinduistického vyznání, které hodně ovlivnil buddhismus. Takováto kombinace z místních tvoří usměvavé zbožné lidi, kteří jsou nejen mírní, ale i velmi komunikativní a ochotní pomoci. Atmosféra jejich chrámů s vonnými tyčinkami, rušného tržiště s jejich oslavou bohů na ulicích či při představení balijských tanců je neopakovatelná. Přijedete-li na Bali, určitě se brzy dozvíte jaké všechny odlišnosti můžete od místních čekat. Nejdůležitější a pro nás nutné je to, že na ostrově se nespěchá! Trochu pro nás zpočátku drsné, leč nutné, abychom povinně přeřadili na nižší rychlostní stupeň.

 

Důvod šestý: Dlouhé palmové pláže nadohled sopkám a chrámům

Jet do Jihovýchodní Asie a nevykoupat se v oceánu? Nemyslitelné! Bali je omíláno z jižní strany Indickým oceánem a ze strany severní Jávským mořem. Oceán je jednoznačně jedno z největších lákadel ostrova Bali. Dlouhé písečné pláže obsypané turisty u velkých letovisek i opuštěné pláže nadohled sopkám a chrámům … to je Bali. Voda tu má celročně průměrně 27 stupňů. Vybrat si můžete z pláží písečných, kamenitých i lávových. Vždy je však třeba dbát na silné mořské proudy, které vás mohou odvléct daleko na oceán.

 

Důvod sedmý: Velké vlny a blonďaté vlasy surfařů

Bali, to je jeden ze surfaři vyhledávaných koutů světa. Kdo na Bali nesurfoval, jakoby tam nebyl. Oblast pláže Kuta Beach je vyhlášenou lokalitou na jihovýchodě ostrova. Na své si zde přijdou nejen zkušení krotilé vln, kteří sem houfně přijíždějí z celého světa, ale i začátečníci, kteří na prkně nikdy nestáli. Za pár korun si zde pronajmete vhodný model surfu, stejně jako si i zaplatíte hodiny s instruktorem tohoto skvělého sportu. 

 

Důvod osmý: Buď je zde teplo a nebo horko

Indonésie je jednou z největších zemí světa. Na jejich téměř 17,5 tisíci tropických ostrovech se střídá období sucha a období monzunu. Vyrazíte-li do Indonésie v kterémkoli období, vždy najdete oblast ostrovů, kde bude období bez deště a ostrovy, kde bude v tu dobu právě deštivo. Ale vždy a všude bude velké teplo nebo bezbřehé horko. Máte-li rádi kraťasy a sandály, Bali je ideální volbou, protože ještě kromě trička a plavek tu nic jiného nebudete potřebovat.

 

Důvod devátý: šnorchlování a potápění

Na sever ostrova míří potápěči z celého světa. Za poměrně malý peníz je zde možné si udělat potápěčský kurz a to i s českými instruktory. Říká se, že podmořský život je zde několikanásobně pestřejší než ve vyhlášeném Rudém moři. I při šnorchlování, pro které je výborné východní pobřeží, není problém zahlédnout mantu, želvy a někdy i zbloudilého žraloka. Nejste-li potápěči, rozhodně si zaplaťte výlet za šnorchlováním. Nebudete litovat, šnorchlování patří k zážitkům, které si na Bali musíte dopřát.

 

Důvod desátý: Ceremonie, fascinaci pro Evropana k nepochopení

Jak zakončit putování po Bali? Snad tím, proč je ostrov tak magický. Je to určitě atmosféra, kterou tvoří lidé, nejen tím jak jsou usměvaví a klidní, ale hlavně svými tradicemi, rituály a ceremoniemi. To, co každý turista navštíví, jsou legendární balijské tance. Tanec je jistou formou obětiny, jistou komunikací s bohy. Na svou roli tanečníka se dítě připravuje již od dětství, tak moc je totiž tento zvyk pro Balijce důležitý. Při návštěvě představení se dozvíte nejen účel tance, ale také proč právě tato barva na kostýmu je použita. Tyto tance jsou však jen slupkou všech obřadů, kterými Balijci vzývají své bohy. Pojeďte s námi na Bali a nechte se unášet ceremoniemi, které sice nepochopíme, ale jejich respektováním se možná dostaneme někam, kde se nám uleví od spěchu našeho materialistického světa. 

 

Pro návštěvu Bali je nejvhodnějším obdobím duben až říjen. Pojeďte s námi právě v tento čas na druhý konec světa. Odpočinete si od spěchu Evropy, poznáte rozdílnou kulturu, zažijete magii v blízkosti sopek, vykupete se v Indickém oceánu a zažijete neopakovatelnou atmosféru balijského venkova.

 

Kontakt

Ing. Vladimíra Svitáková Praha 4
+ 420 608 706 982 vladimira.svitakova@seznam.cz